Professioneel en deskundig advies
op maat

Maak nu een afspraak

Ambachtelijke Fairtrade trouwringen
… Met liefde gemaakt door Juwelier de Tijd

Maak nu een afspraak

Het grootste aanbod
… keuze uit duizenden ringen

Maak nu een afspraak

Gebruik onze designer
… en ontwerp jullie unieke trouwringen

Maak nu een afspraak

Diamant

Diamanten zijn beschikbaar in veel verschillende soorten, kleuren, maten en slijpvormen en op de Diamantbeurs in Antwerpen vind je ze allemaal. Het is dan ook niet gek dat onze diamantexpert daar regelmatig te vinden is, op zoek naar de mooiste diamanten die passen bij de wensen van onze klanten. Want de meest voorkomende slijpvormen hebben wij op voorraad, maar ook als u een bijzondere wens heeft, helpen wij u graag verder.

Wilt u graag meer weten over deze schitterend edelsteen of bent u misschien op zoek naar een bijzonder diamant, dan kunt u het artikel hieronder het beste even aandacht lezen.

 • De 4 C’s – Kwaliteitsbepaling van een diamant
 • Slijpvormen
  • Briljant
  • Hearts & Arrows
  • Fire cut
  • Overige slijpvormen
  • Oude slijpvormen
 • Diamantcertificaten


slijpvormen

 

De 4 C’s – Kwaliteitsbepaling van een diamant;

Diamant is een verbastering van het Griekse woord adamas, wat ‘de onbedwingbare’ betekent en komt voort uit de exceptionele hardheid van de edelsteen. Deze bijzondere eigenschap, de beperkte beschikbaarheid en de extreme schoonheid hebben eraan bijgedragen dat het een van de meest begeerde en waardevolste edelsteen is geworden.

Het bepalen van de exacte waarde blijkt echter een uitdaging, omdat niet twee stenen identiek zijn. Daarnaast is het de vraag hoe je subjectieve begrippen zoals kwaliteit en schoonheid standaardiseert. Pas in de 20e eeuw werd een systeem voor kwaliteitsbepaling met objectieve regels opgesteld. Deze regels worden de 4 C’s genoemd.

 

Carat – karaat;
Het gewicht van de diamant wordt uitgedrukt in ‘karaat’. Hierbij is 1 karaat precies 0,2 gram. Dus hoe hoger de karaat, hoe hoger het gewicht en hoe groter de steen is.
De karaat van een diamant of ‘karaatgewicht’ is overigens iets heel anders dan de zuiverheidskaraat van edelmetalen zoals goud. Het zuiverheidskaraat van edelmetalen heeft betrekking op het gehalte fijn goud. Zo betekent 14 karaat dat dit gehalte 58,8% is en 18 karaat dat het gehalte fijn goud 75% is.

 

Clarity – zuiverheid;
De zuiverheid van een diamant wordt bepaald door inwendige en uitwendige kenmerken. De hoogste zuiverheid die een diamant kan hebben, is ‘loepzuiver’. Dit betekent dat bij onderzoek met 10x vergroting geen enkel insluitsel kan worden gevonden en dat de diamant volledig doorzichtig is

.

Inwendige kenmerken;
Diamanten ontstaan onder hoge temperaturen en enorme druk diep in onze aardkorst. Er ontstaat een gekristalliseerde vorm van koolstof, oftewel: een diamant. De meeste voorkomende vormen van insluitsels zijn inwendige scheurtjes, niet-uitgekristalliseerde koolstof of ingesloten stikstof.

 

Uitwendige kenmerken;
Uitwendige kenmerken ontstaat tijdens het bewerkingsproces door teveel (‘Baard’) of juist onvoldoende (‘Nijf’) slijpen van een diamant.

Na onderzoek wordt de zuiverheid aangegeven met een categorie:

Zuiverheid Benaming Zichtbaarheid
LC Loupe-clean Geen enkel kenmerk is zichtbaar met de loep
VVS1 en VVS2 Very very small internal characteristics De kenmerken zijn erg moeilijk tot moeilijk te vinden met de loep
VS1 en VS2 Very small internal characteristics De kenmerken zijn vrij gemakkelijk te vinden met de loep
SI1 en SI2 Small internal characteristics De kenmerken zijn gemakkelijk tot erg gemakkelijk te vinden met de loep
P1 Pique 1 De kenmerken zijn moeilijk te vinden met het blote oog door de bovenkant van de diamant
P2 Pique 2 De kenmerken zijn makkelijk te vinden met het blote oog en hebben weinig invloed op de schittering van de diamant
P3 Pique 3 De kenmerken zijn erg gemakkelijk te vinden met het blote oog en hebben invloed op de schittering van de diamant

Colour – kleur;
De kleur van een diamant wijst op de aanwezigheid van een zichtbare kleur in de diamant. Goede kwaliteit diamanten zijn over het algemeen kleurloos of licht geelachtig, maar diamanten zijn in vrijwel alle kleuren beschikbaar. Kleuren die men weinig tegenkomt bij diamanten zijn blauw, rood of roze.

Voor het ongetrainde oog lijken bijna alle diamanten kleurloos, maar slechts een klein deel van de diamanten is dat ook daadwerkelijk. Juist die volledige kleurloosheid maakt dat een diamant na het slijpen een volledige prisma werking heeft.

 

Cut – slijpvorm;
De slijpvorm of slijpsel bepaald in grote maten de schittering van de diamant. Voor de slijpvorm zijn drie onderdelen van belang: verhouding (proportions), symmetrie (symmetry) en afwerking (polish).

 

 

Verschillende slijpvormen;

Briljant: De meest bekende slijpvorm van een diamant is briljant. Deze is zelfs zo bekend dat men de naam van de slijpvorm verward met de naam van het soort edelsteen. Na het slijpen tot een briljant heeft de diamant 57 facetten, die zorgen voor de lichtreflectie en daardoor de schittering.

Hearts & Arrows: Deze slijpvorm zult u zelden tegengekomen, omdat niet elke diamant geschikt is en het bereiken van het correcte visuele effect enorm vakmanschap vereist.
De meest belangrijke eigenschap van de diamant zelf is symmetrie. Om het juiste visuele effect te bereiken, moet ook het slijpen perfect gebeuren.
Wanneer de steen is geslepen zal door de hoge graad van schittering en het bijbehorende effect lijkt de ring te gloeien.

Als u een diamant met de Hearts & Arrow slijpvorm van boven bekijkt, dan zult u acht pijl- of puntvormen zien. Wanneer u de diamant van onder bekijkt, ziet u acht hartjes.
Door te strikte voorwaarden en door het hoge vaardigheidsniveau waar de diamantslijper aan moet voldoen, is deze slijpvorm beperkt in productie en daardoor zeldzaam.
Een Hearts & Arrows-diamant leveren wij daarom ook altijd met een echtheidscertificaat van de Hoge Raad Diamant in Antwerpen.

Fire Cut: Dit is een relatief nieuwe slijpwijze en een opvolger van de bekende briljant slijpvorm. Door de ontwikkeling van verbeterde slijptechnieken en nieuwe berekeningen is nu de perfecte verhouding gevonden. Door de 74 facetten heeft de diamant 20% meer glans en laat hij veel meer kleuren zien.

 

Oude slijpvormen:

Octaëder
De oorsprong van het diamantenslijpproces is te herleiden naar de late Middeleeuwen. Voor die tijd werden diamanten gebruikt en bewonderd in hun natuurlijke vorm, de octaëdervorm. De eerste ‘verbetering’ van een ruwe diamant was vrij simpel: het vlak slijpen van de oneven kristalfacetten. Wat betekent dat de steen zijn natuurlijke vorm behield en alleen wat werd bijgeslepen. Dit proces werd ook ‘puntslijpsel’ genoemd en dateert vanuit halverwege de 14e eeuw.

Tafelslijpsel
Tijdens de 15e eeuw werd het puntslijpsel verbeterd door een deel van de octaëder af te slijpen, waardoor het zogenoemde ‘tafelslijpsel’ ontstond. Het kollet (punt aan onderzijde) werd ook een belangrijk onderdeel vanwege de potentiele lichtreflectie. Door vier hoekfacetten toe te voegen aan het tafelslijpsel ontstond het oude ‘achtkantslijpsel’.

Geen van deze oude slijpvormen zou de schittering of vuur hebben van de hedendaagse diamant slijpvormen. In die tijd was diamant enkel waardevol door zijn unieke glans en hardheid. Een diamant met tafelslijpsel heeft een zwart uitzicht, zo werden diamanten dan ook vaak afgebeeld op schilderijen uit die periode. Om deze redenen, waren edelstenen zoals robijn en saffier veel populairder.

Briljantslijpsel
Rond 1476 introduceerde Lodewyk van Berquem, een diamantslijper uit Brugge, een absolute symmetrie in de positie van de facetten. Hij creëerde slijpvormen zoals pendeloque en briolette. Deze slijpsels zijn peervormig met driehoekige facetten aan weerskanten. In de eerste helft van de 16e eeuw werd het roosslijpsel of rosette geïntroduceerd, dit bestond ook uit symmetrisch geplaatste driehoekige facetten, maar had een platte onderkant.

De eerste briljantslijpvormen werden halfweg de 17e eeuw toegepast en werd ook wel Mazarins genaamd. Mazarins hadden 17 facetten aan de kroonzijde (bovenkant) en Vincent Peruzzi, een Venetiaanse diamantslijper, voegde daar later nog 16 facetten aan toe. Dit versterkte de schittering en het vuur van een geslepen diamant enorm. Omdat men toenertijd de techniek van het snijden van ronde stenen nog niet beheerste, waren de eerste briljanten allemaal afgeronde vierkanten of rechthoeken.

Tijdens het begin van de 18e eeuw werd het kussenslijpsel ontwikkeld (ook wel het oude mijnslijpsel genoemd). Een tijd later voerde men het oud Europees slijpsel in. Dit slijpsel had een ondieper paviljoen, een andere facetordening en een ietwat rondere vorm. Het oud Europees slijpsel was de meest geavanceerde slijpvorm tijdens de 19e eeuw en is de voorganger van de moderne briljantvorm.

Door nieuwe ontwikkelingen in het gereedschap voor diamantbewerking tijdens de 19e eeuw, ontstonden langzaam de diamantslijpvormen zoals wij die nu kennen.
De belangrijkste voorganger was de ronde briljant. In 1919 ontwikkelde Marcel Tolowksy deze vorm door geometrische berekeningen en hierdoor namen zowel de schittering (hoeveelheid gereflecteerd wit licht) als de dispersie (vuur- of regenboog kleuren) toe, en zo ontwierp hij een ideale slijpvorm.

Tolkowsky’s berekeningen diende als basis voor alle toekomstige wijzigingen en aanpassingen van briljantslijpsels. Tegenwoordig zijn de berekeningen voor de diamantslijpvormen veel complexer maar beter gecontroleerd dan in Tolkowsky’s tijd. Tegenwoordig wordt gebruikgemaakt van speciaal ontwikkelde computermodellen om het ideale evenwicht tussen schittering en vuur te vinden. Zo probeert men nieuwe diamantslijpvormen te ontwikkelen en creëren.

 

Diamantcertificaat;

Doordat wij onze diamanten inkopen op de Diamantbeurs in Antwerpen kunnen wij niet alleen een eerlijke prijs bieden, maar weten wij ook zeker dat het conflictvrije diamanten zijn.

U ontvangt bij een diamant een officieel Diamantcertificaat, dat niet alleen de eigenschappen en kwaliteit van de diamant beschrijft, maar ook waarborgt dat het daadwerkelijk een conflictvrije diamant is. Wilt u meer weten over maatschappelijk verantwoorde sieraden, dan kunt u hier verder lezen.

 

 

De zekerheden van Juwelier de Tijd

 • Rechtstreekse inkoop van de grootste trouwringen fabrikanten van Europa
 • Keuze uit duizenden modellen
 • Custom made, ontwerp zelf jullie droomringen
 • Gratis gravure aktie
 • Gratis verzekerd tegen diefstal (3 jaar)*
 • Maat garantie (Geldt niet voor alle modellen)
 • Ieder jaar gratis professionele reiniging en controle op zettingen
 • Levenslange garantie op materiaal en fabricage

Juwelier De Tijd

Doctor Hubernoodtstraat 34A
7001 DX Doetinchem (Gelderland)

Tel: 0314 39 20 66
info@juwelierdetijd.nl

tell-02

google_plus  youtube_2

Taxateur, Goudsmid & Diamantair

 • Meester Goudsmid designer
 • Register Taxateur & schade-expert
 • Diamantexpert C.D.G.
 • Europees Gemmoloog E.G.
 • Edelsteendeskundige D.G.I.